Besøg Gozo, Maltas charmerende lillesøster

Øen Gozo ligger 25 minutters færgesejlads nordvest fra Malta og er en populær destination for turister på endagsture, eller som har valgt, at hele ferien skal nydes på denne lille, men oplevelsesrige, ø. Gozo er charme, historie, natur og kultur for alle pengene. Læs mere om Gozo i rejseguiden herunder.

Gozo er mindre turistet, mere rolig og mere frodig end storesøsteren Malta. Selvom øen ikke er fylder mere end 67 km2 (og kun er beboet af ca. 31.000 lokale), så er der masser at opleve på Gozo! Det er oplagt at leje cykler eller en bil og på egen hånd udforske den lille ø, nogle af verdens ældste religiøse bygninger, den smukke kystlinje med både klipper, orangerødt sand og flot snorkling samt hovedbyen Victoria.Færge fra Malta til Gozo

De fleste der besøger Gozo ankommer med færgen fra Malta. Her sejler man fra Maltas havneby Ċirkewwa til Mġarr på Gozo. Færgen sejler hvert 3. kvarter om sommeren, og næsten lige så ofte om vinteren. En billet tur/retur koster lige under 5 euro og den hyggelige overfart tager ikke mere 25 minutter.

Når du er om bord på færgen, så sæt dig på dækket, nyd solen og udsigten og hold øje med endnu en af de maltesiske øer, Comino, som du passerer på vejen. Ligeledes er det en oplevelse at betragte de mange kirketårne under indsejlingen til Gozos havneby Mġarr.

Når du ankommer til Mġarr kan du f.eks. tage med en Arriva bus til Victoria – det tager omkring 20 minutter.Byen Victoria på Gozo

Victoria, som også kaldes Rabat af de lokale, er hovedbyen på Gozo. I Victoria venter masser af oplevelser og sydeuropæisk kultur, og man kan sagtens bruge 1-2 hele dage på at komme helt ind under huden på byen.

Citadellet i Victoria
I Victoria finder du bl.a. Citadellet – et forsvarsværk opført i 1500-tallet med det formål at beskytte Victoria og Gozos indbyggere mod sørøvere og tyrkere, der jævnligt var på uønskede besøg – bl.a. for at bortføre lokale og sælge dem som slaver. Citadellet er et imponerende bygningsværk, med en fantastisk udsigt ud over Victoria.

Inden for Citadellets mure finder du bl.a. tre historiske museer og en smuk katedral, Cathedral of Assumption, som blev bygget i slutningen af 1600-tallet og starten af 1700-tallet.

Vestkysten på Gozo (San Lawrenz)

The Azure Window, the Inland Sea og the Blue Hole er alle med til at gøre en tur til Gozos vestkyst – området San Lawrenz – både flot og interessant.

The Azure Window er en berømt klippeformation med et stort hul i midten, The Inland Sea er en flod forbundet med havet gennem en tunnel af klippe på omkring 100 meter og The Blue Hole er et fantastisk sted at dykke – faktisk et af Europas smukkeste, hvilket flere prestigefyldte priser har bekræftet.

Her er noget for enhver smag, og med bil kommer du hurtigt til og fra de attraktioner på Gozo, der passer til dig.

Ggantija, tempelkomplekset nær Xaghra

Nær landsbyen Xaghra finder du det enorme megalitiske Ggantija tempelkompleks, som består af et sydtempel og et nordtempel, som blev bygget for omkring 5.600 år siden. Det gør Ggantija til verdens næstældste bevarede religiøse bygningsværk, kun overgået på alder af Göbekli Tepe i Tyrkiet. De blokke, som er benyttet til at bygge Ggantija vejer flere ton og er omkring 5-6 meter lange.

I 1980 blev Ggantija optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, hvor bl.a. Pyramiderne i Giza og den Kinesiske Mur også er listet.

Masser af oplevelser på Gozo

Som du måske kan fornemme, så er Gozo en lille, men alsidig og oplevelsesrig ø, der både byder på fascinerende kultur, historie og natur. Foruden byen Victoria, Citadellet i Victoria, Vestkysten på Gozo og Ggantija bør du også afsætte tid til at opleve følgende:

  • Kirken Ta’ Pinu – Masser af sagn og historie
  • Havnebyen Ix-Xatt tal-Imgarr – masser af frisk fisk
  • Byen Qala – Masser af charme
  • Byen Nadur – Gozos næststørste by (efter Victoria) tæt på sandstrand
  • Byen Xewkija – Og den runde kirke (Rotunda kirke)
  • Stranden Ramla il-Hamra – Cozos lækreste sandstrand

Husk også på at Gozo på Malta er kendt som “Maltas Køkkenhave”. Årsagen er, at frodige Gozo hvert år leverer enorme mængder frugt og grønt samt ost og mælk til Malta. Det betyder også, at du som turist på Gozo kan få et stort udvalg af lækre råvarer – både på restauranter, i byens butikker og på markeder.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
Malta Sydeuropa