Ferie i billeder: En uge på Kreta

Ferie i billeder: En uge på Kreta

En uge på Kreta bød på afslapning på stranden, en flot oliventur rundt på øen og en gåtur i Samariakløften. Se billederne fra Kreta her. Du får helt sikkert selv lyst til at tage afsted.

Olive Tree of Vouves er et oliventræ i byen Ano Vouves tæt på Chania på Kreta. Træet skulle være det ældste oliventræ i verden – og et af verdens ældste træer i det hele taget. Det anslås at være omkring 3500 år gammelt. Præcist hvor gammelt det er, ved man ikke uden at skære træet over, hvilket man naturligvis ikke vil.

Træet er så gammelt, at det faktisk indgår i den græske mytologi. Historien lyder på, at Zeus var kommet på besøg hos en bondemand og hans kone for at overnatte. De gjorde alt hvad de kunne for at gøre det behageligt for Zeus, som derfor sov dejligt hos parret til dagen efter. Her ville Zeus takke dem ved at opfylde et hvilket som helst ønske for dem. Parret ønskede sig ikke noget – de havde hinanden og mad på bordet. Men på opfordring af Zeus tænker parret sig om en ekstra dag, og bad derefter gudernes gud om aldrig at lade dem skille, heller ikke i døden. Ønsket blev opfyldt, at da bondemanden og -konen var blevet gamle og skulle herfra, blev de til to oliventræer, der slyngede sig om hinanden og voksede sammen som et stort træ. Træet står den dag i dag – som dette berømte Olive Tree of Vouves.Overraskende nok så producerer Olive Tree of Vouves fortsat masser af oliven og det ser det ikke ud til at stoppe med forløbigt.

Oliventræ

En umoden oliven fra et af de mange oliventræer på Kreta. Oliven høstes fra oktober til februar.

Oliventræ

Hvis der er noget, der er meget af på Kreta, så er det oliventræer. Ca. 35.000.000 for at være nogenlunde præcis. Størstedelen af de mange oliven benyttes til olivenolie, som sælges i dunke af enhver tænkelig kvalitet, størrelse og endda smag (f.eks. med citron eller appelsin)

Her ses ganske almindelig jomfru olivenolie.

Græsk olivenolie

Her ses et par af de millioner og atter millioner af oliven som hvert år gror og bliver høstet på Kreta. Faktisk er der omkring 35.000.000 oliventræer på Kreta, og de spiller en afgørende rolle for øens økonomi.

Mange af dem, som hver sommer arbejder i restauranterne, barerne eller hotellerne tager i vinterhalvåret ud på landet for at hjælpe til med at høste oliven, hvoraf størstedelen bliver mast til olivenolie.

Oliven fra Kreta

Et stykke inde på Kreta besøgte vi en økologisk olivenolie-fabrik, som havde sine olivenmarker hele vejen omkring fabrikken. Derudover havde de en ganske flot udsigt, hvor man kunne se andre småbyer, hav og selvfølgelig en smule af de omkring 35 millioner oliventræer, der vokser på Kreta.
Olivenlunde

Et typisk – men smukt – udsnit af Kreta, hvor man i forgrunden kan se olivenmarker og bjerge, og lidt længere væk lidt småhuse og det blå hav. Og selvfølgelig masser af sol på en skyfri himmel, som det hører sig til på Kreta.

Olivenlunde

Duer kan man næsten finde lige meget hvor man tager hen i verden. Her er to i midten af Chania på Kreta, hvor de sad næsten 100% symetrisk omkring lampen. Det tog lige 30 sekunders tålmodighed, at få dem til at se i samme retning også.

Duer på kreta

Et karakteristisk udsigtsbillede fra indgangen til en af Kretas mest berømte turistattraktioner – Samariakløften. Den strækker sig omkring 18 kilometer og er meget, meget smuk.

Samariakløften

Og lidt video fra udkigspost ved Samaria-kløften:

Der fiskes direkte fra kanten i den gamle bydel af Chania på Kreta. I baggrunden ses restauranter og den karakteristiske Moske. Om fiskerne fangede noget, ved jeg ikke, men der var mange ude med fiskestænger, så mon ikke chancen var til stede.

Kreta fiskere

Denne sælger dukkede op hen under aftenen og opsatte sin lille bod helt ude ved kanten. Her sad han så og læste sin avis og kiggede kun op, hvis der var nogle kunder, der henvendte sig.

Sælger i Chania

Under solen ses de hyggelige restauranter i første parket ud til havet. Billedet er taget i hjertet af den hyggelige gamle bydel i Chania – ud til vandet.

Chania

Taget fra den berømte havn i Chania, hvor alle restauranterne ligger helt ud til vandet. Det er virkelig et dejligt sted, og skal du til denne by så læs mine 3 tips til at få en perfekt dag i Chania.

Til venstre ses den gamle moske. I grækenland er 98% af befolkningen græsk-ortodokse og de sidste 2% er muslimer. Vandet omkring Chania og Kreta generelt var meget klart og grønt. Mens vi spiste på restaurant nede ved vandet, så vi flere gange de lokale reagere på, at der var store fisk i vandet. De forsøgte endda at fange dem – uden held.

Kreta Chania

Det er svært at holde fingrene fra kameraet, når der er så smukt, som der var på Kreta den septemberaften, hvor jeg var i Chaina på Kreta.

Solnedgang på Kreta

Udsigt over havnen taget fra Chania by på Kreta. I Chania bor der ca. 65.000 mennesker, og det er øens næststørste by. Chania er meget hyggelig og perfekt til at tilbringe en eftermiddag med gåture og aften med mad på restaurant.

Chania

Når man går fra busstationen og ned mod den gamle bydel i Chania kommer man forbi denne kirke på vejen. Den ligger på venstre side og er en god start på den hyggelige kultur, som Chania mange steder byder på.Tæt på kirken stod nogle enorme palmetræer, som man lige kan skimte et blad fr øverst til venstre.

Kirke i CHania

Chania by huser hundredevis af små restauranter og tavernaer, hvor man kan spise og drikke. Går man lidt væk fra den række af restauranter, som ligger ud til Chania havn, så finder man de hyggeligste, skæve, autentiske restauranter.Denne restaurant i Chania havde borde lige under et stort træ med lyserøde blomster. Meget hyggeligt. Man sad lige ud til gaden, og kunne underholde sig ved at observere de mange turister, som kom forbi, og som måske overvejede at få sig noget læskende i varmen.

Restaurant i Chania

Et lidt sjovt billede af den berømte gedeart Kri-Kri, taget under en ferie på Kreta.  Indtil for nylig blev Kri-Krien betragtet som en underart af den vilde ged. Men så fandt man ud af, at en Kri-Kri i stedet er en vildtlevende variant af husdyr-geden.Kri-Krien findes i dag kun på øen Kreta samt tre små øer lige ud for øens kyst. De er et af Kretas kendetegn og regnes også for at være øens nationaldyr.

Gederne skulle eftersigende være meget sky og altid forsøge at undgå turister. Denne her var ret nysgerrig, må man sige. Men den var vidst også ganske tam.

Kri Kri

I Kato Daratso, som en lille forstad til Chania på Kreta, ligger der en række strande. En af dem hedder Iguana Beach, hvor man kan leje en liggestol og nyde sand, vand og sol en dags tid.Det kostede os 3,5 euro per person at leje en liggestol på Iguana Beach for en hel dag. Og så måtte man også låne spil eller læsestof, hvis det var det, man skulle have lyst til.

Iguana Beach Kreta

Dette termometer viser temperaturen på Kreta en eftermiddag i starten af september. 36 grader er helt fint med mig, bare jeg ikke skal bevæge mig og kan ligge i nærheden af noget kølende vand.Desværre skulle vi bevæge os og så måtte jeg jo tage vandet med mig, så vi kunne slukke vores tørst i varmen.

Varme i Grækenland

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
Grækenland