Guide til valg af rygsæk

En god og passende rygsæk er et vigtigt element i en rejse, hvor du kan koncentrere dig om alt muligt andet end netop rygsækken. Vælger du for stor en rygsæk, ender du med at bære for meget vægt. Er den for lille, vil du ikke have plads nok. Materialet skal være praktisk, den skal sidde og støtte godt, og den skal være nem at pakke i og bruge. Det kan tage lang tid at vælge den helt rigtige rygsæk – men med denne guide kan du måske spare en times tid af din online research.

Tre overordnede ting når du skal købe en rygsæk

Størrelsen: Rygsækken skal være proportionel med din krop og behagelig at have på, selvom den vejer 10-15 kg. Hvis rygsækken er for stor eller for lille til din ryg, vil den ikke være i ordentlig balance – og det vil du ganske hurtigt kunne være. Er du ude for at afprøve rygsække, så fyld noget vægt i – gerne så den også er fyldt ud – og gå rundt med den. Den skal (næsten) føles behagelig at have på, og ikke rage for højt op over hovedet.

Materialet: Selv om rygsækken ikke behøver at være 100% vandtæt, så sørg for at din taske er lavet at et næsten vandtæt og vandafvisende materiale. Ellers risikerer du, at den hurtigt bliver gennemblødt i selv i let regn. Det er vigtigt, at materialet ikke suger vandet, da den kan blive jordslået – og så er det i øvrigt irriterende, at have en våd rygsæk med sig rundt. Din rygsæk kommer også til at ligge mange underlige steder, hvor det vil være taknemmelig for, at den er helt eller delvist vandtæt.

Udseendet: Det kan være dyrt at anskaffe sig en rygsæk og du kommer formentligt til at bruge den i lang tid – udseendet af rygsækken betyder også noget. Stiger prisen udelukkende på grund af mærket eller udseendet, så er det nok ikke det værd. Naturligvis er det vigtigst, at du får en rygsæk, som passer godt til formålet og din krop – så må udseendet komme i anden række.Nyttige ting du bør tænke over

Front panel loading: Mange rygsække kan kun pakkes fra toppen af. Det giver ikke de store problemer, mens man pakker, men det gør det til gengæld efterfølgende, når man lige skal bruge et par shorts i en fart. Har din rygsæk front panel loading, kan du lyne rundt om hele rygsækken, og på den måde få adgang til hele indholdet på samme tid. Ved at kunne åbne rygsækken 100% bliver også hurtigere at pakke (og pakke ud).

Lynlåse der nemt kan låses: Sørg for at hvert rum har lynlåse, som kan låses sammen, når de er lynede. Er dette ikke muligt, kan en anden løsning findes i at vikle et metalgitter rundt om hele tasken. Det er især betryggende at kunne låse rummene ind til sin rygsæk, når man flyver eller skal med anden transport.

Mange rum: Jo flere ting der ligger samlet, jo sværere er det at finde frem til den ting, man leder efter. Sørg for at finde en taske med mange rum – og pak herefter konsekvent, så du vender dig til de forskellige placeringer. I starten kan det være frustrerende at have en rygsæk med mange rum, men på lidt længere sigt, er det virkelig rart

Behageligt og polstret hoftebælte: Det meste af den vægt, du bærer, vil hvile på dine hofter. Så det er vigtigt, at hoftebæltet er polstret, bredt og behageligt. Den skal desuden gerne være nemt justerbart, så du kan tilpasse den vægt og situation. Ligesom det er vigtigt med et godt hoftebælte, er det vigtigt med gode polstrede skulderremme, der ikke gnaver eller irriterer.

Brystbælte: Med et brystbælte kan du spænde den øverste del af rygsækken yderligere ind til kroppen. Den er med til at fordele vægten ligeligt på tværs af overkroppen, og så øger det komforten.

Behageligt formet eller polstret bagside: En tung rygsæk kan hurtigt få ryggen til at smerte, hvis den ikke sidder godt på ryggen og over lænden. Foruden ovenstående punkter, så er et behageligt formet eller polstret rygstykke meget vigtigt. Prøv rygsækken i butikken og mærk efter hvordan den bagerste del af rygsækken former sig fint om, og støtter, din ryg.

Man kan sagtens købe sin rygsæk online – men man bør altid prøve den godt af først. Det er afgørende, at den pakkede rygsæk føles som en “udvidelse” af kroppen og ikke en ubehagelig byrde, hvor vægten ikke er ligeligt fordelt. Er du i tvivl om hvad du skal have med på din ferie, så kan du her på siden finde en komplet pakkeliste – den findes både til din computer og til din iPhone.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
Rejs sikkert