Pas på kopivarer på ferien

Pas på kopivarer på ferien

Mærkevarer er i høj kurs over hele verden, og dermed er antallet af kopivarer massivt. Hver gang et mærke har succes, vil andre forsøge at kopiere succesen. Nogle gør det ved at lade sig inspirere, men desværre er der også mange, der gør det ved decideret at plagiere de eftertragtede produkter.

(Sponsoreret indlæg)

Det er let at blive snydt

På solskinsferier mødes man ofte med tilråb som ”very cheap – special price for you, my friend”, og selvom vi alle sammen godt ved, at der ikke er noget special ved sælgerens pris, eller at vi på ingen måde er venner, lader mange sig alligevel lokke. Måske af høflighed, måske fordi man tænker ”hvad er det værste, der kan ske?”. Uanset årsagen, skal man dog være meget opmærksom på, at man ikke ender med at stå med favnen fuld af ulovlige kopivarer. Det kan nemlig koste dyrt i tolden – meget dyrt, endda.

Den amerikanske tøjproducent Nike, har længe lidt under piratkopiering af deres mest populære produkter. F.eks. er Nike Free en af verdens bedst sælgende sko i øjeblikket, og det ved piraterne godt. Derfor er det meget almindeligt, at man kan finde Nike Free sko til en brøkdel af prisen i udlandet, men ofte er der altså desværre tale om falskneri. Et par falske Nike Free sko kan således – afhængigt af hvor du har købt dem, og hvor du skal hen – ende med at blive væsentligt dyrere end de originale.

Sagen er nemlig den, at der ikke er nogen fælles regler på området vedr. kopivarer, hvorfor det er det enkelte lands lovgivning, der dikterer hvad der kommer til at ske, hvis du bliver taget i tolden med kopivarer.

Nike Free- en populær kopivare

Reglerne er forskellige

Som udgangspunkt må du godt importere kopivarer i Danmark, men kun til eget forbrug. Det vil sige, at det reelt er en skønssag, om den mængde varer du evt. importerer anses som værende til eget forbrug, eller om du mistænkes for videresalg. Det gælder dog kun for varer, der er købt i et andet EU land. Bevæger du dig udenfor EU, er det stadig lovligt, men nu må værdien ikke overstige 3250 kroner, og alle varerne skal være pakket i din egen bagage.

I lande som Italien og Frankrig ser man meget alvorligt på kopivarer – og det gælder både når du skal ind og ud af landet. Derfor er det bedste råd, at lade dine eventuelle kopivarer blive hjemme, hvis du skal til Italien eller Frankrig. Bliver du taget i tolden med uægte varer, er bødestraffen helt op til 10.000 Euro (små 75.000 danske kroner) eller i værste fald fængselstraf. Straffen afhænger naturligvis af sagens omfang, men som udgangspunkt er det bare en virkelig dårlig idé, at tage chancen. Lad plagiaterne blive derhjemme.

Undersøg altid de nationale retningslinjer inden du tager afsted

Det er bittert at starte en ferie med at blive tilbageholdt og krydsforhørt i tolden, fordi man er under mistanke for at være pirat. Derfor bør du altid undersøge reglerne i det pågældende land, du rejser til, inden du tager afsted. Du kan blandt andet søge råd og vejledning hos Forbruger Europa og Stop Piratkopiering.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
Rejs sikkert