Rejseguide til München – byen der elsker dig

Rejseguide til München – byen der elsker dig

München er hovedby i delstaten Bayern, og næst efter Berlin og Hamburg er München Tysklands tredje største by med ca. 1,4 millioner indbyggere inden for byens grænser. Under og efter 1. Verdenskrig blev München et arnested for sociale bevægelser, hvor den nazistiske bevægelse var i stand til at etablere dybe rødder og langsomt men sikkert […]

München er hovedby i delstaten Bayern, og næst efter Berlin og Hamburg er München Tysklands tredje største by med ca. 1,4 millioner indbyggere inden for byens grænser.

Under og efter 1. Verdenskrig blev München et arnested for sociale bevægelser, hvor den nazistiske bevægelse var i stand til at etablere dybe rødder og langsomt men sikkert få godt greb om regeringen.

2. Verdenskrig og KZ-lejren Dachau

I 1938 blev Tysklands første KZ-lejr, Dachau, bygget nord for byen. Dengang Nazisterne havde herredømmet over Tyskland og München, var Dachau en normal bestanddel i de tyske bønner: “Kære Gud, gør mig stum, så jeg ikke bliver sendt til Dachau”, sagde man. Årsagen var selvfølgelig, at man var bange for at komme til at ytre noget kontroversielt, da man ikke kunne vide sig sikker på, hvem der efterfølgende ville gå til Gestapo.

Besøgende i München kan i dag besøge historiske Dachau, som dog blev ret ødelagt i løbet af 2. Verdenskrig. Området indeholder dog fortsat massevis af mindesmærker en overvældende mængde af sanseindtryk.

Ligesom mange andre store og små tyske byer, så blev München slemt beskadiget under 2. verdenskrig. Og nøjagtig som Berlin så er München i dag præget af bygninger, der spillede en vigtig rolle under 2. Verdenskrig, da Hitler regerede. Foruden at have historiske rødder, så er byens storslåede bygninger med til at præge stemningen i byen.

Masser af kultur i München

Den bedste måde at opleve München, er at tænke som en lokal. Der er et væld af kulturelle oplevelser, så snart du bevæger dig rundt i byen – og i særdeleshed i byens centrum.

Se f.eks. et af de klassiske eller moderne teaterstykker på Residenztheater – det kan være et dejlig kunstnerisk alternativ til det nationalteatret (Nationaltheater München), som også findes i byens centrum.

Mod nordøst kan finder man den kongelige families sommerhus, Schloss Nymphenburg – et rart alternativ til det mere turistede Residenz, som ligger i det centrale Marienplatz. Ved Schloss Nymphenburg er der flotte store haver og åbne offentlige parker, stalde, skøjteløb om vinteren, masser af naturhistorie og et videnskabsmuseum. Selve slottet er åbent for offentligheden så godt som året rundt.

Om natten i München åbner barerne og jazzklubberne deres døre med masser af gæstfrihed til alle. Blandt barerne, der serverer tysk øl og velskænkede cocktails, er der masser af god, lokal mad.

Hvornår skal man besøge München?

Selvom München er hjemsted for én verdens største beer gardens – for ikke at nævne den verdensberømte Oktoberfest – så gør byens beliggenhed (tæt på Italien, Alperne og Middelhavets kyst) München til en af de bedste tyske destinationer for turister – året rundt.

Forår og efterår er for mange de bedste tidspunkter at nyde München, men både sommer og vinter er også oplagte tidspunkter at besøge byen. Er man i området, skal man bestemt ikke lade sig stoppe hverken af årstiden eller risikoen for lidt regn.

Andre attraktioner i nærheden

  • Den Romantiske vej
  • Galleriet Alte Pinakothek
  • Stadionet Olympiapark
  • Ølstuen Hofbräuhaus
  • Kirken Garmisch-Partenkirchen
  • Slottet Neuschwanstein

Læs mere

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
Tyskland