Rejsesport – hvad kan unge få ud af det?

Rejsesport – hvad kan unge få ud af det?

De senere år er det blevet mere og mere almindeligt, at børn og unge tager på træningslejre og deltager i turneringer i udlandet. I denne artikel ser vi på, hvilke fordele og ulemper børn og unge har ved at deltage i såkaldt rejsesport – turneringer i udlandet.

Unge mennesker, som dyrker sport i Danmark, har altid været vant til at rejse rundt i landet, når de dyrker deres sport. Men jo større man bliver – og jo mere professionel sport bliver for udøverne – desto længere rejser børn og unge rundt i landet for at møde modstandere på deres eget niveau.

De senere år har danskere profileret sig inden for sportsgrene på højeste niveau, som mange danskere måske ikke vidste fandtes.

En 5 år gammel undersøgelse viste på det tidspunkt, at Danmarks Idrætsforbund bevilligede hver 7. støttekrone  til små (målt på medlemstal) sportsgrene som fægtning, brydning og curling https://politiken.dk/sport/.

Man kan måske diskutere, hvorfor Danmark skal støtte små sportsgrene, der ikke har bredere folkelig appel som for eksempel cykelsport, fodbold og håndbold. Men faktum er, at Danmark har vundet medaljer inden for mindre sportsgrene de senere år. Mark O. Madsen vandt sølv i Brydning i 2016 i Rio de Janeiro, Patrick Jørgensen vandt første danske VM-medalje i 2015 i fægtning i 65 år https://www.fyens.dk/sport/, og Anders Golding vandt guld ved Ol i Skydning i 2012 i London. Holder man op med at støtte disse mindre sportsgrene, bliver der heller ikke råd til rejser og dermed finde kvalificeret modstand.

Træningslejr på Camp Nou

Men hvad er det så disse sportsrejser kan give de unge sportstalenter?

For det første kan det være et spørgsmål om klima eller faciliteter. Unge svømmere kan træne under optimale forhold som for eksempel svømmere, der gerne vil træne i olympiske bassiner af høj kvalitet http://adventuresbarcelona.dk/traeningslejr/. Det kan være et spørgsmål om, at man gerne vil have adgang til samarbejde med lokalklubber, dygtige trænere, skabe kontakter og motiveres af at træne i et internationalt miljø.

Hvis man vil være professionel, kræver det lige dele held, hårdt arbejde, at blive opdaget af talentspejdere og slå til på de rigtige tidspunkter. De fleste drenge drømmer nok om at spille for en storklub som for eksempel FC Barcelona, men der er ikke så gode odds for at det sker. Klubben er eftertragtet på grund af sine succes og mange penge og indtog så sent som i december 2018 indtog klubben 1. pladsen i La Liga igen https://extra.bet365.dk/news/da/. Klubben har vundet det spanske mesterskab 25 gange, og selvom det er overgået af ærkerivalen Real Madrid, er FC Barcelona en af de mest populære klubber i verden baseret på antallet af tilhængere.

Fordele og ulemper ved rejsesport

Elitesport, også selvom det er på ungdomsplan, kræver enormt meget tid og mange ressourcer. Ikke bare af den unge, men også af familien. I forvejen kræver træning og stævner i Danmark stort set al den unges tid og kommer før kammerater, skole og andre fritidsinteresser. Hvis man gerne vil støtte den unge og følge med i, hvad der foregår i hendes liv, kræver det endnu mere, hvis man regelmæssigt skal rejse rundt i verden og følge den unge.

Om det er et liv, man vil prioritere, er op til de unge og deres familier. Mange unge sportsudøvere vælger elitesporten fra, når de bliver teenagere, men hvis du fortsætter med internationale træningslejre og træningen i det daglige, lever drømmen om at blive en ny Wosniacki eller Michael Laudrup.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.