Vejret i Tyrkiet

Tyrkiet er kendt, elsket og nogle gange berygtet for sine varme somre, som i de sydlige områder hvor Antalya, Alanya, Bodrum og Mamaris og ligger kan nå langt over 30 grader. Men Tyrkiet er et stort land med varieret landskab, hvilket giver en bred vifte af forskellige klimaer. Ned gennem landet løber bjergkæderne Pontica og Tauro parallelt med kystlinjen, hvilket betyder, at kystområderne nyder mildt klima, mens de indre områder hvert år har kolde vintre og varme somre.

Da det giver ikke mening at beskrive vejret generelt i Tyrkiet, gennemgås klimaet i udvalgte områder herunder

  1. Det nordøstlige område omkring Marmarahavet ved Istanbul har et ganske tempereret klima, som er behageligt at besøge om sommeren. Temperaturerne svinger mellem 4 grader i løbet af vinteren og 27 grader om sommeren.
  2. Området i det vestlige Anatolien har et mildt middelhavsklima, hvor temperaturerne er lidt smule varmere. Om vinteren kan her være ned til 9 grader og 29 grader om sommeren. Middelhavsområdet inkluderer den sydlige kyst ved Anatolien og det vestlige Anatolien.
  3. Den centrale-anatolske region, som også er kendt som den anatolske højslette, har hvad man kalder et steppeklima. Her svinger temperaturerne på daglig basis meget mellem dag og nat. Derudover sner det meget om vinteren. Sommeren byder på temperaturer omkring 23 grader mens vintrene ofte når et par grader under frysepunktet.
  4. De sydlige regioner inkluderer bl.a. byerne Antalya, Alanya, Bodrum og Mamaris som hvert år besøges af hundredetusindvis af turister. Temperaturene i Antalya og Alanya kan om sommeren nå op imod 40 grader, hvilket kræver skygge, rigeligt med vand og solcreme. Om vinteren ligger temperaturen på 7-8 grader.


Selvom mange anbefales at besøge Tyrkiet i maj og juni, afhænger afrejsetidspunktet faktisk af destinationen. Man kan sagtens finde behagelige temperaturer helt frem til september, hvor der ofte er omkring 25 grader I Alanya. Faktisk mener mange, at maj og juni samt september er den bedste periode at besøge dette sydlige område af Tyrkiet.

Sol i Antalya, Alanya og Istanbul

Sol i Alanya

 

Sol i Istanbul

 

Vidste du at…

… Tyrkiet tiltrak over 30 millioner turister i 2008. Til sammenligning har Tyrkiet en lokalbefolkning på over 72 millioner indbyggere.

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Denne rejse artikel er tagget:
alanya antalya bodrum istanbul Mamaris
Kategori
Tyrkiet Verdensvejr