Billeder fra Pyramiderne i Egypten

Billeder fra Pyramiderne i Egypten

Egyptens pyramider ved Giza er et fantastisk syn. Men hvis man tror, de ligger forladt og langt ude i ørkenen, så tror man galt. I dag ligger pyramiderne lige ved siden af Cairo, og man kan nemt se dem fra byen – ligesom man nemt kan se byen fra fra de enorme konstruktioner. Her er vores billeder fra en tur til Cairo og de tre pyramider i Egypten.

På en dagstur fra vores ferie på Hotel Grand Makadi og Hurghada tog vi op for at se de Egyptens flotte pyramider ved Giza.

Hvis man tror, at Egyptens pyramider ligger afsides og gemt væk langt ude i Egyptens ørken, kan man godt tro om igen. Cairo er efterhånden vokset så meget, at byen ligger klods op af pyramiderne. Derfor kan man også se toppene fra især Kefren- og Keops pyramiden, som hhv. står til venstre og højre her.

Pyramider i Cairo

 

Her ses toppen af Keops pyramiden inde fra Cairo i Egypten. Billedet viser meget godt hvor tæt pyramiderne faktisk står på byen.

Keops fra byen

 

Her ses Kefren pyramiden, som kan kendes på den glatte spids, hvilket for længe siden dækkede hele pyramidens. Kefren pyramiden er 143.5 meter høj og synes større end Keops pyramiden, som ellers er den største af pyramiderne i Giza. Årsagen til dette er, at Kefren fik bygget pyramiden på et højere plateau end sin far – Keops. Af respekt for sin far undlod Kefren dermed at overgå sin fars pyramide i højden, men alligevel at have den pyramide, der rager mest op.

Ligesom det er muligt i Keops pyramiden, kan man komme ind i Kefren pyramiden for omkring 30 kr.

Kefren Pyramiden

 

Manden på kamelen her er en del af turistpolitiet, som er talstærkt repræsenteret ved pyramiderne. Det er der også behov for, da det vrimler med aggressive sælgere, som kun forsøger at snørre naive turister. F.eks. kan sælgerne finde på at tage billige 10 egyptiske pund (10 kr) for en tur rundt på en kamel – men så 50 dollars for at komme ned igen.

I baggrunden ses Kefren pyramiden, som er den næststørste af pyramiderne.

Politi ved pyramiderne

 

Her ses Keops pyramiden med Cairo i baggrunden. Vi var eftersigende heldige med vejret og sigtbarheden, da det ikke altid er muligt at se byen i baggrunden af pyramiderne.

Keops pyramiden består af ca. 2.300.000 stenblokke, som i gennemsnit vejer ca. 2,5 tons. De større blokke vejer omkring 15 tons og enkelte blokke vejer op til ca. 50 tons. Det tog 23 år at bygge pyramiden, hvilket var den årrække, som Keops var farao i Egypten. Regner man lidt på det, betyder det, at der konstant blev placeret 11 sten i timen under samtlige 23 år, hvilket giver stof til eftertanke.

Keops pyramiden blev bygget i ca 2560 før Kristus, og er således det eneste overlevende af verdens syv underværker.

Keops pyramiden

 

Her ses det klassiske fotografi af de tre største pyramider i Giza, nemlig Keops, Kefren og Mykerinos. Den mindste af de tre pyramider – Mykerinos – var rent faktisk den dyreste pyramide at bygge, da den blev bygget af en af verdens hårdeste stenarter, nemlig den mørke diorit.

I baggrunden ses Cairo by, hvor der pt. bor omkring 23 mio. mennesker. Mere end hver 4. beboer i hele Egypten bor dermed i Cairo.

Pyramiderne i Giza

 

Disse to lokale sad på deres kameler og nød udsigten over Cairo, oppe fra det plateau hvor pyramiderne står. Havde jeg vendt mig 180 grader om og taget billedet, ville det have været af Keops pyramiden.

Der bor i dag over 23 mio. mennesker i Cairo, som ekspanderer med ca. 1 mio. indbyggere hver 10. måned. Man kunne derfor frygte, at byen snart vokser hele vejen rundt om pyramiderne, hvormed de enorme monumenter bliver en attraktion, man tager ind i Cairo for at se. Som det er nu, tager man også ind til Cairo, men derefter ud til udkanten af byen.

Billedet er taget på en meget klar dag, hvilket gjorde det muligt at tage fine billeder af pyramiderne – eller som her et par lokale – med byen i baggrunden.

Kameler i Cairo

 

Kefrenpyramiden set nedefra. Spidsen viser resterne af, hvordan pyramiden engang var fuldt belagt med et en flot, glatpoleret yderside.

Pyramide set nedefra

 

Her ses en lokal mand foran en af pyramiderne. Man kan rigtig fornemme størrelsen af de stenblokke, som pyramiderne er bygget af. De fleste sten vejer omkring 2,5 tons, men flere vejer 15 tons og enkelte op til 50 tons.

Mand ved pyramide

 

Denne politibetjent står på afskrækkende vis med geværet over skulderen og nyder udsigten over Cairo oppe fra pyramiderne. Måske han blev træt af at se på de utallige sælgere, der konstant forsøger at fravriste turisterne penge.

Vagt nyder udsigten

 

I forgrunden af Kefren pyramiden ses den 20 meter høje og 73 meter lange Sfinx, som blev bygget til at passe på de afdøde faraoer, som blev placeret i gravkamrene under pyramiderne.

Sfinxen består af en løvekrop og et (delvist komplet) menneskehoved, hvilket tilsammen giver løvens perfekte fysik kombineret med menneskets kloge sind.

Det lykkedes dog ikke Sfinxen at passe særligt godt på faraoerne – eller i hvert fald ikke på alle skattene. Samtlige gravkamre er nemlig blevet plyndret i årene efter begravelsen. Den eneste faraos grav, der ikke er blevet plyndret var til Tutankhamon – hvilket er årsagen til at Det Egyptiske Museum har næsten en hel etage, som kun udstiller Tutankhamons skatte.

Sfinx og pyramide

 

Måske vejr og vind har fået nogle af stenblokkende til at frigøre sig fra pyramiden. Indtil en gang i 1800-tallet måtte man faktisk bestige pyramiderne. Det slidte dog for hårdt på monumenterne og blev derfor forbudt.

Sten foran pyramide

 

Stenblokke opstillet på række foran en af pyramiderne.

Pyramidens byggeklodser

 

Sfinxen er omkring 75m lang og står foran pyramiderne. Står man lige foran Sfinxen, ser man hvordan Kefren pyramiden står lige bagved, og man forstår at Sfinxen blev bygget for at passe på de afdøde faraoer og deres dyrbare skatte.

Sfinxen blev bygget for ca 45000 år siden, men man ved ikke af hvem.

Sfinxen

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Denne rejse artikel er tagget:
cairo Giza Kefren keops Mykerinos pyramiderne Sfinxen
Kategori
Egypten