Chillfaktor – så koldt føles det

Chillfaktor – så koldt føles det

Nogle kalder det chillfaktor – andre for kuldeindeks. Men alle kender virkningen – at vinden får temperaturen til at føles markant koldere, end den faktisk er. Her får du en komplet oversigt over chillfaktoren, så du kan klæde dig godt på, når du skal på skiferie – eller bare ud i den danske natur om vinteren.

Hvor skal man passe på chillfaktoren?

Det er især vigtigt at tage højde for chillfaktoren, når man befinder sig i bjergområder – f.eks. på ski om vinteren. Står man på ski i -15 grader, mens det blæser omkring 8 meter i sekundet, så vil det på huden føles som ekstreme -33 grader. Derudover vil du måske have lidt fart på ned af pisterne, hvilket der ligeledes bør tages højde for. For meget kulde kan være en alvorlig ting, og en temperatur der føles som -33 grader er nok til, at man relativt hurtigt kan risikere lettere forfrysninger på bar hud.

Et godt råd er naturligvis altid at tage rigeligt med tøj på, hvis man skal ud i koldt og blæsende vejr. Har man en taske med lidt ekstra tøj med, kan man altid justere mængden, hvis man har det for koldt eller for varmt.

En halsedisse kan være næsten uundværlig, hvis man står på ski i koldt og blæsende vejr. Her vil man kunne dække den nederste del af ansigtet – halsen, hagen, munden og næsen, som ellers er ganske udsat og svært at tildække ordentligt.Skema over chillfaktor – så koldt føles det

Chillfaktoren sker som bekendt gennem en kombination af lufttemperaturen og vindhastigheden. Jo lavere lufttemperatur og jo højere vindhastighed, jo mere chillfaktor. Brug nedenstående skema til at regne ud, hvordan chillfaktoren får allerede kolde temperaturer til at føles meget koldere.

Skema over Chillfactor

Sådan bruger du skemaet over chillfaktor:

  • Find ud af hvor koldt det er udenfor
  • Find ud af hvor mange meter i sekundet det blæser
  • Find de rette kolonner i skemaet, og se hvor koldt temperaturen inkl. chillfaktor rent faktisk føles.

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Denne rejse artikel er tagget:
halsedisse kuldeindeks lufttemperatur skitur vindhastighed
Kategori
Verdensvejr