Se Franz Josef gletcher og dø

Se Franz Josef gletcher og dø

En af de bedste naturoplevelser jeg nogensinde har haft, var et dagstrek på Franz Josef gletcheren på vestkysten af sydøen i New Zealand. Her er en kort beretning fra 10 timer på isen.

Byen Franz Josef er en soveby og er absolut intet ved. Men man skal også kun bruge den som base hvor man kan sove. Franz Josef gletcheren er derimod en kæmpe naturoplevelse – og den skal selvfølgelig have hele æren for, at der rent faktisk er turister i byen Franz Josef.

Franz Josef Gletcher

Taget inde fra en is-sprække i Franz Josef gletcheren på sydøen af New Zealand. Det er en meget speciel oplevelse at gå rundt på is, og samtidig være omringet af regnskov, som man kan skimte i baggrunden, under de tunge skyer. Efter at have gået på gletcheren i nogle timer, blev vi fulgt på vej af en nysgerrig Kea – verdens eneste alpepapegøje.

 

Gletcheren er desværre voldsomt truet af den globale opvarmning, så det er bare med at se den, mens du har muligheden og hvis du er i området. Det kan sagtens betale sig at køre efter det, hvis du skal til – eller er på – New Zealand.

 

 

Udsigt fra Franz Josef Gletcheren

Den enorme Franz Josef gletscher ligger mellem to klippesider, som der her vises et udsnit af. Der var vandfald og dis over alt, hvis skaber en helt speciel atmosfære.

Vi gik uden problemer den længste tur vi kunne på gletcheren. Den var på ti timer og kostede ca. $150. Det var hårdt og man skal som minimum være i normal form. Du skal ikke bekymre dig om udstyr, da det hele bliver udleveret som en del af pakken – bl.a. issko og hjelm. Og selvfølgelig også en ret sej is-økse, som klart er prikken over i’et hvad angår udstyr: Så begynder eventyret. Derefter bliver man kørt ud til gletcheren og så er det ellers bare op, op, op – og derefter ned, ned, ned. Faktisk er det nedturen der er hårdest, da man konstant bremser for ikke at tippe forover eller få for meget fart på.

Vi gik bl.a. nogle ruter, hvor ingen havde været før, så nogle ‘bundløse’ huller, alpepapegøjerne af racen Kea, kravlede igennem smalle tunneller og gik igennem sprækker. Udsigten var fantastisk non-stop og man føler næsten, man er på en anden planet.

Kea Alpepapegøje

Kea alpepapegøje. Og det er så vidt vi blev informeret om, et af de eneste steder på jorden, at denne sjældne alpe-papegøje findes.

Turen tog 10 timer, og da vi kom tilbage til vores hostel var vi ret trætte (læs: fuldstændigt udkørte). Men hold da op en oplevelse for livet.

Kommer du sydfra – f.eks. fra Queenstown – kan det i øvrigt godt betale sig at tage offentlig transport til Franz Josef. Det er rimelig i pris, og så stopper bussen typisk flere steder, hvor man skal se natur eller lignende.

Læs mere om Franz Josef her: http://www.franzjosefglacier.com/

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Denne rejse artikel er tagget:
Franz Josef kea Sydøen