Tre tips til rejsen i Bolivia

Tre tips til rejsen i Bolivia

Skal du til La Paz og Rurre i Bolivia, så er her tre tips, du ikke må gå glip af. Find vej til de gode restauranter i La Paz, oplev Muela del Diablo og tag flyet til Rurre.

1. Gode spisesteder i La Paz i Bolivia

Personligt synes jeg ikke den bolivianske madkultur er noget at råbe hurra for. I hvert fald ikke i sammenligning med de madkulturer jeg er støt på andre steder i verden. Til gengæld har La Paz en række restauranter af høj kvalitet, som serverer international mad. Her følger nogle stykker:

Maphrao On: Serverer asiatisk mad i alle afstøbninger. Lige fra Kinesisk og Vietnamesisk over Thailandsk og Burmesisk til Indisk. Super autentisk og tilmed billigt (Hovedretter: 40-70 Bolivianos = 30-55 kr i skrivende stund). Findes på Calle Hermanos Manchego (Tæt på Plaza Isabel la Católica).

Beatrice: Italiensk pasta restaurant. Serverer lækre pastaretter til en billig penge (Hovedretter: 22-27 Bolivianos = 16-22 kr i skrivende stund). Findes på Calle Fernando Guachalla overfor Mercado Sopocachi.

Restaurant Serena: Er fransk inspireret men serverer store portioner. Her kan man bl.a. få Llama. En af La Paz’ pæneste og dyreste restauranter, men stadig billig efter danske standarder (Hovedret 55-100 bolvianos = 40-75 kr i skrivende stund). Findes på Avenida Ecuador mellem Calle Belisario Salinas og Plaza España.

Ingen af de tre nævnte restauranter er nævnt i Lonely Planets Bolivia udgivelse. Det forstår jeg ikke, da de efter min opfattelse er nogle af de bedste restauranter i byen.2. Oplev Muela del Diablo

Hvis man kan lide at vandre, så er Bolivia det rette sted at tage hen. En relativt nem og tilgængelig dagstur fra La Paz er tage en tur op på Muela del Diablo (Djævlens Kindtand). Herfra er der en super udsigt over hele La Paz. Bare tag en minibus fra El Prado eller Avenida 6 de Agosto mod El Pedregal. Fra endestationen går turen forbi en kirkegård mod toppen. Hvis der er problemer med at finde vej, så kan man altid spørge nogle af de venlige og hjælpsomme lokale.

3. Tag flyet til Rurre

De fleste der rejser til den bolivianske del af amazonas tager til Rurrenabaque eller bare Rurre, som byen hedder i folkemunde. De fleste kommer til Rurre direkte fra La Paz. Der er i princippet 3 måder at kommer fra La Paz til Rurre på. Den første er at tage flyet, den er at tage bussen, mens den tredje er en kombination af bus og båd på floden. Jeg har personligt prøvet de to første.

Verdens farligste vej

Billede fra verdens farligste vej, den gamle hovedvej mellem Bolivias hovedstad La Paz og Coroico. Turen starter i et bjergpas ved navn La Cumbre (ca 4800 meter) lidt uden for La Paz og slutter i Coroico i 1300 meters højde. Det er en dejlig cykeltur med en samlet højdeforskel på 3500 meter. Nogle steder på turen er der stejle bjergvægge på den ene side og lodrette fald på op til 600 meter på den anden side.

Busturen kan absolut ikke anbefales, hvis man har højdeskræk, er bange for kanter eller bare ikke kan lide 17 timer i bus på en elendig grusvej. De første 2-3 timer er fine nok, da man kører på den nyligt anlagte asfaltvej til Coroico (Erstatter den grusvej som tidligere er blevet kåret til verdens farligste vej). Desværre slutter den asfalterede vej i Coroico og de resterende 14-15 timer går ad en forfærdelig grusvej. På stykket fra Coroico til Caranavi er vejen tilmed sprængt ind i de lodrette klippevægge, hvor der på den ene side lodrette fald på flere hundrede meter (Og der er ingen autoværn). Vejen er tilmed ikke synderligt bred (Ca. 4 meter) og der er megen trafik (Især lastbiler). Af andre farer er, at der på de bolivianske veje er store problemer med trætte og/eller fulde chauffører. Altså ikke en tur uden risiko.

Alternativet er at flyve fra La Paz til Rurrenabaque. Det tager kun ca. 45 minutter. Problemet er bare at lufthavnen (Eller skuret om man vil) i Rurre kun har en græs-/jordlandingsbane, hvorfor at flyene kun kan lande, hvis det er tørvejr. Det er det selvsagt ikke altid i regnskoven, så der er jævnligt aflysninger og forsinkelser. Jeg vil dog i bagklogskabens lys sige, at det er værd at vente på, at man kan komme afsted med flyet. Man bør derfor sætte tilstrækkeligt med tid af til sin regnskovstur, således at man ikke kommer under tidspres.

Spis på Restaurant Casa de Camp

Restaurant Casa de Campo er et must, hvis man er i Rurrenabaque. Den venlige værtinde hygger om sine gæster og laver ikke mindst fantastisk god mad til fornuftige priser. Det tager hende lidt lang tid at lave, men det er hele ventetiden værd. Menukortet indeholder både fiske- og kødretter, samt forskellige vegetarretter. Det er en af de bedste restauranter jeg har været på i mine seks måneder i Bolivia.

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Denne rejse artikel er tagget:
bolivia la paz muela del diablo rurre