Sådan gør du din bil klar til bilferien

Sådan gør du din bil klar til bilferien

Da mange bilister i Danmark har et kørselsmønster med rigtig mange mindre ture, så kan den tunge belastning og de markant længere afstande være en omvæltning og en belastning for bilen, som derfor bør være i optimal stand inden afrejse. Sådan klargør du bilen til bilferien.

Hvert år vælger ca. 300.000 danskere at tage bilen med sydpå for at holde sommerferie. Ved selv at køre til feriedestinationen og dermed selv være herre over tempoet, har man alle muligheder for at stoppe ved udvalgte seværdigheder og lokalområder under hele turen.

Bilen gør det muligt at forfølge spontane beslutninger, købe lidt ekstra ind, blive kølet ned hvis det er meget varmt, og varmet op hvis det er koldt. Og så snart det hele er pakket sammen i bagagerummet, er det næsten kun tålmodigheden (og pengepungen) der sætter sine begrænsninger.

Da jeg var på bilferie i USA i 2008 brugte vi også bilen som køleskab. I Wallmart kan man som bekendt købe alt, så her købte vi en stor flamingo-kasse og en masse isterninger, som til sammen udgjorde et godt isoleret og rummeligt køleskab med kolde forfriskninger og mad. Det lille trick gjorde det muligt for os at tilbagelægge endnu længere afstande (og i øvrigt spise en del sundere, end hvad “restauranterne” langs landets high-ways havde at tilbyde).

Få bilen gået efter af et værksted

Står du over for en snarlig bilferie, så husk at tænke tilbage på, om jeres bil for nyligt har været til service, eller om den er blevet eftersynet. Er det ikke tilfældet, er det en god idé at få serviceret bilen kort inden ferien. Årsagen er åbenlys – det er synd og skam at få afbrudt ferien af en usamarbejdsvillig bil, som efterfølgende skaber irritation og usikkerhed. Det handler om komme afsted i en driftsikker bil, hvor alt fra air-condition til bremser er i tip-top stand.

Får man bilen synet inden sin ferie, får man bl.a. kontrolleret bremsevæske, kølesystem og –væske, motorolie, motorfilter og dæk. Skal du til det varme Sydeuropa, er det naturligvis også vigtigt, at dit aircondition anlæg virker som det skal. Husk at nævne det over for dit værksted, som dermed vil gennemgå og rense det. De fleste værksteder har en komplet procedure til at gå biler efter, der skal ud på længere ture.

Tag selv reservedele og ekstra olie med på bilferien



Selvom bilen er blevet klargjort på et værksted inden afrejse, så har vi med mekanik og elektronik at gøre – det kan gå i stykker helt uforudset. Derfor kan det også være en god idé at tage et overskueligt sortiment med af bl.a. pærer og sikringer. Du kender det godt – de har det med at springe på de aller mest ubelejlige tidspunkter.

Personligt kan jeg huske en episode på en parkeringsplads midt i Nürnberg i Tyskland, hvor bilens alarmsystemet pludselig bare satte i gang. Og vi kunne ikke få det til at stoppe igen. Problemet hang sammen med en sprunget sikring, som vi heldigvis havde en ekstra med af og fik skiftet i løbet af ca. 30 minutter. Men det var en meget lang halv time. Hyleriet stod nemlig på en lørdag morgen kl. 06.00, hvilket betød at det halve naboområde nåede at smække deres vinduer demonstrativt i og højlydt brokket sig over larmen.

Så inden afrejse er det en god idé at undersøge hvordan du skifter bilens pærer og sikringer, så du er så forberedt som muligt, hvis noget skal skiftes. Se i instruktionsbogen, køb dine reservedele på et site som dette og hav så delene inden for rækkevidde – f.eks. i et handskerum eller lignende.

En anden ting, der giver god mening på bilferien er at medbringe ekstra olie. På en lang tur kan bilen sagtens bruge lidt ekstra olie, og da det er en ting, du nemt selv kan være på forkant med, vil det være en skam at mangle det, hvis uheldet er ude. Tjek også oliestanden undervejs på turen via oliepinden – og husk at  olieindikator-lampen i instrumentbordet kun er vejledende.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
transport